Yaratıcı Yazarlık Atölyesi
2021-2022 Güz Dönemi Dört Kapı Eğitim Atölyesi, “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” eğitimi online olarak gerçekleştirilecek eğitim sonunda uygulanacak online sınavda başarılı olan katılımcılara, dijital katılım belgesi verilecektir. Dersler haftada bir gün 90 dakika olmak üzere sekiz hafta sürecektir.
Eğitim için son kayıt tarihi 28 Kasım olup eğitim tarihleri katılımcılarla birlikte belirlenecektir. Eğitime katılmak için aşağıdaki linke tıklayıp formu doldurmanız gerekmektedir.
Eğitmen: Doç. Dr. Özlem Kale
İletişim: 0532 347 68 75
Eğitimin Amacı ve İçeriği
Kendimizi kelimelerle ifade ederiz. Seçtiğimiz kelimeler kendimize ait üslubumuzu oluşturur. Üslup, kişinin duygu ve düşüncelerini kendine özgü anlatma biçimidir. Herkes anlatmak istediğini, kendi kültürü, eğitimi, donanımı içinde, kendi kelime dağarcığına göre ve kendi anlatım özellikleriyle anlatır. Hayatımızın hemen her alanını sözler ve metinler belirler.
Yaratıcı, hedefe odaklı ve deneyimli yazarların ürettiği metinler sayesinde oy vereceğimiz partiyi, tüketeceğimiz ürünü, okuyacağımız yayını, gideceğimiz okulu seçeriz. Hatta iyi bir metin, inancımızı ve tarihimizi bile belirler. O halde “iyi metin nasıl yazılır?” sorusuna cevap aramak yerinde bir karardır. Atölyemiz, etkili ve yaratıcı metinler yazma hususunda ufuk açıcı olacaktır.
Eğitimimiz, standart dilin dışına çıkmak, kelimelere yeni anlamlar yüklemek, dolaylı anlatımlarla okuyucuyu etkilemek gibi konularda bir yol haritası çizecek ve yazıların çekiciliğini arttırma yöntemleri sunacaktır. Doğru yazmanın olmazsa olmazları olan gramer, imla kuralları, metin türleri, metin yazma teknikleri vb. konularında bilgilendirici: yaratıcı yazarlık konusunda ilham verici olacaktır. Kurmaca edebiyat yapıtlarında (hikaye ve roman) zamanın kullanımı, mekanın işlevi, karakterlerin yaratılması, edebi türler gibi yazma tekniğine ilişkin konular örnekler üzerinden tartışılacaktır.
Önerilen Kaynaklar:
- Sevim Gündüz, Roman ve Öykü Yazma Sanatı.
- Mehmet Tekin, Roman Sanatı.
- Ayşe Eziler, Zeynel Kıran, Yazınsal Okuma Süreçleri.
- Murat Gülsoy, Büyü Bozumu: Yaratıcı Yazarlık.
- Stephen May, Yaratıcı Yazarlık.
- Büyük Türkçe Sözlük, TDK.
- Güncel Yazım Kılavuzu, TDK.