Tevhidler ve Münâcatlar

Tevhid sözlükte birlemek demektir. Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı’nda ise Allâh’ın varlığı ve birliğine dair yazılan manzum veya mensur eserlere tevhid denir. Münâcat, sözlükte fısıldama, kulağa söyleme anlamında iken terim anlamıyla; Allâh’a niyâzda bulunma, yalvarma, yakarma, konusu Allâh’a dua etmek olan şiir anlamına gelir. Klasik İslâm Edebiyatı’nın telif geleneğine göre, bir yazar eserini yazmaya, hamdele ve salvele bölümleriyle başlar. Yazılan eser manzum ise hamdele ve salvele bölümlerinin yerini tevhid, münâcat, na’t gibi dinî içerikli şiirler alır. Aslen sadece lâ-dinî alanda eser veren büyük şairlerin dahi gelenek uyarınca bu türden eserler kaleme alması neticesinde şâheser niteliğinde tevhid ve münâcatlar meydana konmuştur.

Devam

Mah-ı Muharrem | Kerbela’dan Dersler – 12

Değerli canlar Mah-ı Muharrem | Kerbela’dan Dersler adlı bu yazı serisinin sonuncusu olan ve Muharrem ayı için hazırlamış olduğumuz serinin sonuncusunda İmam Zeynel Abidin ve Hz. Zeynep’in Yezit’in Şam sarayında yaptıkları konuşmalarını ve Yezit’in planlarının boşa çıkmasını ve Hüseynî kıyamın başarısına değindik. Umuyoruz ki bu yazı dizisi sizleri daha çok İmam Hüseyin’i ve davasını anlamaya ve yaşamaya sevk edecektir. Her daim Hüseyin’in yolunda yürümek ümidiyle…

Devam

Mah-ı Muharrem | Kerbela’dan Dersler – 10

Muharrem ayının 10. günü olan “Aşura” günü tüm Ehl-i Beyt dostlarının özelde Alevilerin yas ve matem günüdür. Tüm Alevi canlar bugünde şehit olan İmam Hüseyin ve yarenlerini rahmet, düşmanlarını ise lanet ile anmaktadır. Bu yazımızda Aşura gününde yaşananları sizler için kaynakları esas alarak hazırladık.

Devam